Smith stativ

smith stativDu kender det godt. Sikkert fra fitnesscentret. Et særligt stativ hvor vægtstangen ikke kan tages af. Den kan kun følge en lige linje op og ned. Man kalder stativet for et smith stativ. Og det er i løbet af meget kort tid blevet meget populært.

Hvis du vil købe et smith stativ, vide mere om stativet eller noget helt andet. Så skal du blive her på siden. Jeg vil vise dig markedets allerbedste og billigste smith stativer, og så vil jeg give dig en god forståelse for træningsmaskinen. Hvis du ikke har tid, kan du klikke nedenfor og se udvalget af stativer:

Klik her for at se udvalget af smith stativer

Testvindere: De 3 bedste smith stativer

Jeg har en række stativer, jeg vil vise dig. Det er allesammen nogle af markedets bedste smith stativer. Og du vil med sikkerhed blive glad for dem. Kvaliteten er meget god, og du får rigtig meget for pengene.

Standard smith stativ
Standard smith stativ
Hvis du leder efter et godt stativ til en god pris, så skal du købe dette stativ. Stativet har en OL vægstang der passer til 25/30 mm og 50 mm vægtskiver. Du kan justere på sikkerhedslåse, så stangen ikke falder ned over dig. Stativet måler 195 x 122,5 x 207 og vejer 87 kg. Derudover medfølger en DVD som vejledning.
5999 DKK
Alsidigt smith stativ
Alsidigt smith stativ
Gymlecos 200-series er et professionelt stativ som både kan bruges hjemme men også i et center. Gymleco yder livstidsgaranti så du skal ikke være bange, hvis noget går i stykker. Kvaliteten er i top. Stativet måler 200 x 90 x 206.
16.499 DKK
Professionelt smith stativ
Professionelt smith stativ
Skal dit fitnesscenter eller hjemmecenter have et smith stativ? Så skal du have det her! Der er 10 års garanti og livstidsgaranti på ståldele og svejsninger. Det er uden tvivl det bedste stativ på markedet. Stativet giver mulighed for at bevæge OL stangen horisontalt og vertikalt. Men det er også muligt at låse den fast. Stativet måler 132 x 216 x 272.
33.999 DKK

Hvad er et smith stativ?

Smith stativet er som allerede nævnt et stort stativ, der bliver brugt til vægtløftning og vægttrænng. Særligt ved dette stativ er, at vægtstangen er integreret i stativet, og du kan derfor ikke tage stangen af. Du kan kun følge en vertikal linje, op og ned. Du skal stadig putte vægtskiver på, som du kender det fra en almindelig vægtstang.

Man bruger mest stativet til øvelser som squat, bænkpres og skulderpres. Men der findes tusindvis af andre øvelser, som du kan lave med stativet. Hele idéen med stativet er, at stabilisere dine øvelser, og sørge for, at de bliver udført korrekt. Når du bruger et smith stativ, skal du derfor ikke tænke på teknikken. For den er allerede perfekt. Det eneste du skal tænke på, er, at bruge dine muskler. Men stativet kan også altid blive sikret ved hjælp af nogle små huller, der løber langs med stativet. Det betyder, at du kan træne alene, og at du til enhver tid kan stoppe din øvelse.

Stativet er meget omtalt, fordi der både er fordele og ulemper ved at bruge det. Men selvom der er forskellige meninger, så bruger alle de professionelle bodybuilders et smith stativ i deres træning. Jeg vil også altid anbefale at købe dig et smith stativ, da det giver sikkerhed. Og fordi du har mulighed for at træne alene.

Hvornår blev smith stativet opfundet?

Smith stativet blev opfundet af den legendariske fitness-ekspert, Jack LaLanne. Det var i 1950´erne, hvor han opfandt en form for smith stativ i hans eget træningscenter. Træningscentrets leder syntes, at det så spændende ud, og derfor opfordrede han Jack til at forbedre det.

Så det gjorde Jack. Og efter et stykke tid fik han lavet en forbedret model, der blev sat op i et fitnesscenter, han styrede. Det blev en stor succes, og i starten af 1960´erne blev smith stativet distribueret og solgt til hele verden. Idag er det kendt over hele verden.

Fordele og ulemper ved smith maskine

Der er en række fordele og ulemper ved smith maskinen, som ofte bliver diskuteret. Der er dog ingen tvivl om, at smith stativet er en af verdens bedste træningsmaskiner, og at man bør bruge den i sin træning. Hvis man har styr på sin træning, er der faktisk ikke nogle ulemper ved maskinen.

Fordele

  • Behøver ingen buddy: den allerstørste fordel ved stativet er, at du kan træne alene og derhjemme. Og bedst af alt er, at du også kan udfordre dig selv og løfte tungt, selvom du er alene om træningen.
  • Korrekt udførelse: selvom nogle øvelser på et smith stativ bliver udført unaturligt, vil de blive udført korrekt. Du er sikret en vertikal linje og minimere derfor risikoen for skader.
  • Sikkerhed: du kan altid stoppe midt i en øvelse ved hjælp at stativets sikkerhed. Du skal bare vippe med håndleddet, og så er du i sikkerhed.
  • Træn alt: du kan træne og isolere stort set alle muskler på stativet. Lige fra ben til bryst, skulder, arme og ryg.

Ulemper

  • Mindre muskelaktivitet: nogle studier viser, at man ved frie vægte aktiverer 20% flere muskler i forhold til et smith stativ. Når du bruger et smith stativ, isolerer du en mindre gruppe muskler. Når du træner med frie vægte, træner du en større gruppe muskler, fordi du ikke er tvunget til at følge den vertikale linje.
  • Unaturlig bevægelse/Forringet teknik: hvis du ikke er sikker på, hvordan du udfører dine øvelser, kan du nemt komme ind i en ond spiral. Du vil komme til at isolere de forkerte muskler, og det kan i værste tilfælde ende med en skade. Så sørg for at have styr på dine styrketræningsøvelser. Derudover vil din teknik automatisk blive forringet. Så sørg for, at du også træner med frie vægte.

Selvom der er en række ulemper, betyder det ikke, at du skal holde dig fra stativet. Du kan sagtens træne med et smith stativ. Men jeg vil anbefale, at du også får trænet med frie vægte, så du vedligeholder din teknik. Hvis du både træner med frie vægte og smith stativ, vil du meget hurtigt se resultater.

5 tips til smith maskinen

Jeg har nogle tips og tricks, som jeg gerne vil dele med dig. De kan hjælpe dig med at opnå bedre resultater, når du træner med en smith maskine. Det er en blanding af øvelser og teknik:

Kast stangen opad: denne øvelse kaldes også for ballistic bænkpres. Så i stedet for at løfte op og ned (når du bænkpresser normalt), skal du kaste stangen opad, lige inden du har strakte arme. Og så skal du fange stangen idet, du begynder at sænke armene. Mange professionelle bodybuilders bruger denne metode, og de mener, at man det forbedre ens eksplosivitet i den øvre del af brystet. Begynd med 4-5 gentagelser og med 30-40% vægt.

Kaz press: denne øvelse er opkaldt efter en af verdens stærkeste mænd. Øvelsen går ud på at bænkpresse som normalt, men med et smalt greb. Øvelsen er ekstremt god på et smith stativ, fordi range of motion giver en vertikal linje hele øvelsen igennem. Derudover bliver dit bryst og skuldre ikke belastet ret meget. Det betyder, at du virkelig kan træne tungt.

Hack squat: hack squats er den bedste og mest effektive benøvelse til smith maskinen. På grund af den vertikale linje, er øvelsen meget nem at udføre. Det er vigtigt, at du kommer langt ned med røven. Næsten så langt ned at den rør jorden. Det er også en god idé at variere dine fødders bredde. Tag evt. først en lang ditance, normal og til sidst kort.

Skulderpres: nogle variationer af skulderpres er mange bange for at lave. For eksempel skulderpres bag ryggen. Derfor er den øvelse perfekt at lave på dette stativ. Du får en god sikkerhed med stativet samtidig med, at den vertikale linje sikrer et perfekt løft. Øvelsen træner både skulder, triceps og øvre del af skulderen. Det anbefales, at du ikke sænker vægtstangen længere ned end øjenhøjde.

Lunge: hvis du virkelig vil isolere musklerne i din lunge øvelse, så kan du udføre den på smith stativet. Normalt skal du bruge kræfter på balance og stabilisering. Det behøver du ikke at tænke på med et stativ. Du får mulighed for at løfte virkelig tungt og dermed opnå resultater.

4/5 - (1 vote)